Arama:

Zayıflama İlaçları, Faydaları ve Zararları

Zayıflama ilaçları, diyet ile kilo veremeyen BMI’si 30’dan büyük olanlar için veya 27 ve üzeri BMI olan ve ek hastalıkları olanlar için tamamlayıcı tedavi şeklidir. Kilo verme ilaçları diyetleri tamamlayıcı ve destekleyici maddelerdir, kalorisi azaltılmış bir diyet hala gerekli olacaktır. Hipokalorik bir diyet olmadan ilaçların etkili olma olasılığı düşüktür. Kilo verme ilacının diyet temelli kilo verme rejimine eklenmesi, hastaların ilk vücut ağırlığının % 10’una kadar kilo vermesine yardımcı olabilir (35). Tablo 8, mevcut olan reçeteli ilaçlara genel bir bakış sunmaktadır. Hiçbirinin tamamen yan etkisi olmadığını unutmayın.

(KAYNAK:  Endotext [Internet]. South Dartmouth (MA): MDText. com, Inc. ; 2000-2015 Feb 28. )

Tablo 1. Kilo Vermek İçin Kullanılan İlaçlar (26)

Genel Ad + (Ticari Ad)

Zayıflamada Gıda ve İlaç İdaresi Onayı

İlaç türü

Yaygın Yan Etkiler

Orlistat (Reçete: Xenical TM)

Evet; Yetişkinler ve 12 yaş ve üstü çocuklar için uzun süre * Sadece yetişkinler için

Lipaz İnhibitörü

Sindirim sorunları (kramp, ishal) Siklosporin kullanmayın

Lorcaserin (Belviq TM)

Evet; yetişkinler için uzun vadeli

Serotonin Reseptörü Antagonisti

Baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, yorgunluk, ağız kuruluğu. Seçici Serotonin Geri Alım İnhibitörleri (SSRI) veya Monoamin Oksidaz İnhibitörleri (MAOI) kullanmayın

Phentermine-Topiramat (Qsymia TM )

Evet; Yetişkinler için uzun süreli. Hamile olan veya hamile kalabilen kadınlarda kontrendikedir

İştah Bastırıcı / Nöbet Tedavisi

Ellerde ve ayaklarda karıncalanma, uykuda bozukluk, tat değişiklikleri, ağız kuruluğu, kabızlık, baş dönmesi, doğum kusurları

Bupropion – Naltrekson (Contrave TM )

Evet; yetişkinler için uzun vadeli

Depresyon Tedavisi / Alkol ve Opioid Kötüye Kullanımı Tedavi

Bulantı, kabızlık, baş ağrısı, kusma, baş dönmesi, uykusuzluk, ağız kuruluğu, diyare, artmış kan basıncı ve kalp hızı, nöbetler, intihar düşünceleri ve davranışları

Phentermine  (Adipex-P TM , Suprenza TM , Zantryl )

Evet; yetişkinler için kısa süreli (en fazla 12 hafta)

İştah Bastırıcı

Artmış kan basıncı ve kalp atış hızı, uykusuzluk, sinirlilik

Dietilpropion (Tenuate TM )

Evet; yetişkinler için kısa süreli (en fazla 12 hafta)

İştah Bastırıcı

Baş dönmesi, baş ağrısı, uykusuzluk, sinirlilik

Phendimetrazine (Bontril PDM TM , Adipost TM , Melfiat TM)

Evet; yetişkinler için kısa süreli (en fazla 12 hafta)

İştah Bastırıcı

Uykusuzluk, gerginlik

Benzphetamine (Didrex TM )

Evet; yetişkinler için kısa süreli (en fazla 12 hafta)

İştah Bastırıcı

Huzursuzluk, anksiyete, uykusuzluk, baş ağrısı

Bupropion (Wellbutrin TM )

Yok

Depresyon Tedavisi

Ağız kuruluğu, uykusuzluk

Topiramat (Topamax TM )

Yok

Nöbet tedavisi

Ciltte uyuşukluk, tadında değişiklik

Zonisamid (Zonegran TM )

Yok

Nöbet tedavisi

Uyuşukluk, ağız kuruluğu, baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı

Metformin (Glucophage TM)

Yok

Diyabet Tedavisi

Zayıflık, baş dönmesi, metalik tat, bulantı

Byetta (Exenatide TM , Bydureon TM )

Yok

Diyabet Tedavisi

Mide bulantısı

 

Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) onaylı kilo verme ilaçlarının birçoğu sadece kısa süreli kullanım için onaylanmıştır (kısa süreli genellikle 12 haftaya kadar kullanım anlamına gelir), ancak bazı doktorlar hala bunları daha uzun bir süre için önermektedir. (35).

Hali hazırda uzun süreli kullanım için sadece dört reçeteli ilaç onaylanmıştır: Orlistat (Xenical TM ), Lorcaserin (Belviq TM ), Phentermine-Topiramat (Qsymia TM ) ve Bupropion-Naltrexone (Contrave TM ).

Orlistat, hem reçete (Xenical TM) hem de reçetesiz (Alli TM)olarak daha düşük bir dozda kullanılabilir ve yalnızca 18 yaş ve üstü yetişkinler için uygundur (35). Orlistat, tüketilen yağın yaklaşık üçte birinin emilimini bloke eden pankreas lipazını inhibe etmek için bağırsak seviyesinde çalışır. Bir ila iki yıldan fazla kullanmak, beş ila yedi kilo arasında bir kilo kaybına neden olabilir (35). Orlistat veya Alli’de iken, % 30’dan daha az kalorili ve kalorili diyetle yapışmanın yağda olması gerekir. Hem Orlistat hem de Alli, bazen anal sızıntıya eşlik eden yağlı dışkı kaçırmaya sebep olabilir. Yağ emilimini ve yağda çözünen vitaminlerin emiliminin azalmasına sebep olabilir. Yağda çözünen vitamin emilimindeki bu azalma nedeniyle, ilacın her iki versiyonunu da alan hastalara, yeterli beslenme durumunu sağlamak için yağda çözünen vitaminler içeren bir multivitamin takviyesi almaları önerilmelidir (35).

Lorcaserin (Belvique TM ) uzun süreli kullanım için onaylanmış bir başka kilo kaybı ilacıdır ve sadece reçete ile alınabilir. Etkinliğini değerlendiren çalışmalar, ilacı kullananların % 47’sinin başlangıçtaki vücut ağırlığının en az % 5’ini kaybettiğini göstermiştir (35).

Phentermine-Topiramat (Qsymia TM), 2012 yılında FDA tarafından onaylanan başka bir uzun süreli kilo kaybı ilacıdır. Qsymia TM bir iştah bastırıcı, phentermine ve bir nöbet ilacı olan topiramatın bir kombinasyonudur. Çalışmalar, ilacın önerilen dozunu kullanarak 1 yıl sonra, hastaların % 62’sinin başlangıçtaki vücut ağırlığının % 5’inden daha fazla kaybettiğini göstermiştir (35).

Bupropion-Naltrexone (Contrave TM) obezite tedavisi için en yeni uzun süreli ilaçtır ve Eylül 2014’te onaylanmıştır. ContraveTM, alkol ve opioid bağımlılığını tedavi etmek için kullanılan bir ilaç olan bupropion ve bir antidepresan olan naltreksonun bir kombinasyonudur. Çalışmalar, 1 yıl sonra, test edilen diyabetik olmayan hastaların % 42’sinin başlangıçtaki vücut ağırlıklarının en az % 5’ini kaybettiğini göstermiiştir (36).

Tüm uzun süreli kilo kaybı ilaçlarında, başlangıçta vücut ağırlığının en az % 5’i 12 haftada kaybolmazsa, daha sonra etkili olması muhtemel olmadığı için ilacın kullanımı kesilmelidir ve bu nedenle riskler, olası faydalardan daha ağır basmalıdır ( 35).

Fentermin (Suprenza TM ), fendimetrazin (Adipost TM ), dietilpropion (Tenuate TM ) ve benzfetamin (Didrex TM ) mütevazi etkili anorektik ajanlar kısa süreli kullanım (12 hafta 12 aylık bir süre içinde) için onaylanmıştır (35).

Fentermin ve dietilpropion, nispeten ucuz olmaları nedeniyle ve hafif uyarıcı etkiler sağladığı için yaygın olarak reçete edilir. Ancak, uzun vadeli yan etkileri hakkında çok az araştırma yapılmıştır (39).

Sigarayı bırakma konusunda yardım için onaylanan bir ilaç olan bupropionun (Wellbutrin TM ) kullanımı, son birkaç yılda kilo kontrolü için popüler hale gelmiştir. Bupropion norepinefrini arttırır ve zayıf bir şekilde dopamin geri alımını bloke eder ve obezite tedavisi için çalışılmaktadır. Obezite ile başvuran bir hasta da sigarayı bırakmak ve kilo vermek isterse bupropion düşünülebilir (38). En sık rapor edilen kısa süreli yan etkiler ajitasyon, ağız kuruluğu, uykusuzluk, baş ağrısı, bulantı, kabızlık ve titremedir. Bununla birlikte, kilo verme üzerindeki uzun vadeli etkileri açık değildir ve kilo vermeye yardımcı olması için düşük kalorili bir diyet ile birlikte kullanımı da sağlanmalıdır.

Topiramat (Topamax TM ) ve zonisamid (Zonegran TM ), epilepsiyi tedavi etmek için onaylanmış antikonvülsanlardır. Onlar da bazen kilo kaybı etkileri için endikasyon dışı kullanılır. Bununla birlikte, en sık hafıza, parastezi, konsantrasyon güçlüğü ve duygudurum sorunları ile ilgili olumsuz etkiler rapor edilmiştir. Bu ilaçlar sadece epilepsi için onaylanmıştır, kilo kaybı için uygun değildir (38).

Metformin (Glucophage TM ), obezite ve tip 2 diyabetli kişilerde az miktarda kilo kaybını teşvik edebilen bir diyabet ilacıdır. Bir çalışma diyabet için metformin ile tedavi edilen hastaların plaseboya göre 6 ayda 2 kg daha fazla kilo kaybettiğini ve 4 yıllık takipte 1 kg’da kaldığını bulmuştur. Bununla birlikte, metformin üzerindeki kilo kaybının gelişmiş glukoz toleransı veya ilacın kendisiyle ilişkili olup olmadığı açık değildir (40).

Byetta TM ( exenatide ) ve pramlintide bazen obezitenin komplikasyonları tedavisinde kullanılır. Her iki bileşik de, glikoz homeostazını, gastrik boşalmayı ve tokluğu düzenleyen gastrointestinal hormonları etkiler. Eksenatid (Byetta TM ), aynı zamanda metformin veya sülfonilüre alan tip 2 diyabetli hastalarda glisemik kontrolün iyileştirilmesi için yardımcı bir tedavi olarak kullanılır.

Pramlintid, yemek tariflerinde insülin kullanan tip 1 veya tip 2 diyabet hastaları için ek bir terapidir. Genellikle diyabet hastaları daha iyi glukoz kontrolü ile kilo alırlar, ancak bu ilaçlarla daha iyi kan glukoz kontrolü genellikle en azından ön çalışmalarda kilo kaybıyla ilişkilendirilir. Bu ilaçların en sık görülen yan etkisi bulantıdır (38).

Başlıca hayal kırıklıkları, kanabinoid (CB1) reseptör antagonistleri olarak bilinen bir zamanlar umut verici uyuşturucu sınıfı üzerinde araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Rimonabant (Acomplia TM)) dünyada kullanılması onaylanan ilk CB1 reseptör blokeriydi. Önerilen kullanım, kilo kaybına yardımcı olmak için egzersiz veya diyetle birlikte BMI’si 30 veya daha fazla olan hastalar içindir. CB1 reseptörleri beyinde, gastrointestinal sistemde, yağ dokusunda, kalpte, hipofizde ve adrenal bezlerde bulunur ve uyarılırlarsa, bu reseptörler iştahı artırır. Bu reseptörlerin bloklanmasının iştahı azalttığı düşünülmektedir. Bununla birlikte, FDA, Rimonabant’ın ABD’de kullanım için çok fazla risk taşıdığına karar vermiş, mide bulantısı, kaygı, ishal ve depresif ruh hali gibi yan etkilerin ağır vakalarda intihara neden olduğu konusunda karar vermiştir (38). 2009 yılında, Avrupa İlaç Ajansı (EMEA) da, Rimonabant’ın faydalarının artık risklerden ağır basmadığı sonucuna varmıştır ve Avrupa Birliği’nde ilaca yönelik pazarlama izni resmi olarak iptal edilmiştir (43). Kanabinoid (CB1) reseptör antagonist ilaçlarının araştırılması o zamandan beri sona ermiştir (39).

Gelecekteki zayıflama ilaçları için diğer araştırma alanları arasında iştah bastırıcıları ve bağımlılığı etkileyen ilaçları birleştiren ilaçlar, iştahı etkileyen bağırsak hormonlarını etkileyen ilaçlar, yağ hücrelerini besleyen kan damarlarını küçültmeye çalışan ilaçlar, obezite ile ilişkili genleri hedef alan ilaçlar ve bağırsak bakterileri vardır (35).

Sibutramin (Meridia TM ), ilk kez 1997 yılında piyasaya sürülen yaygın olarak kullanılan bir şişmanlık ilacıydı. Ancak, 2010 yılında klinik araştırma verilerinin ilacın kalp krizi ve felç riskini arttırdığını belirttikten sonra üreticisi tarafından ABD pazarlarından gönüllü olarak çekildi. Obezite tedavisi için reçete edilmemeli ve kullanılmamalıdır (44).

Zayıflama amaçlı kullanılacak bu ilaçlar veya birçok benzerinde ciddi yan etkiler de bulunmakta olup kesinlikle doktor kontrolü dışında kullanılmamalıdır.

Kilo kaybı ilaçları sınırlı etkilidir, hepsinin yan etkileri vardır. Reçete edilen tüm bireylerin yaklaşık dörtte biri beklenen cevabı vermeyecektir (39). İlaçlara yanıt verme olasılığı yüksek olan hastalar, tedavinin ilk ayında bunu görme eğilimindedir. İlk dört haftada dört kilo (1. 8 kilo) kaybetmezlerse, ilacın etkili olması muhtemel değildir ve kullanımının kesilmesi uygun olabilir. İlk dört hafta içinde dört kilo kaybı, diyet ve ilaç kullanılmaya devam edildiğinde, genellikle altı aylık tedaviyle vücut ağırlığının en az % 5 kilo kaybını öngörür (39).

Bir yanıt yazın