Arama:

Obezite Sebepleri Nelerdir?

Kilo alımı, genel olarak fazla gıda alımı veya bazı hastalıklara bağlı metabolizma bozukluklarından oluşur. Ancak toplum genelinde görülen obezitenin % 80 inin nedeni fazla gıda alımına bağlıdır. Hastalık sayılacak nedenlere bağlı kilo alımı %20 den fazla değildir.

Sosyal obezite veya davranışsal obezite olarak ta adlandırılan kilo alımı, normal vücut metabolik fonksiyonları ve fiziksel aktivite ile harcadığımızdan daha fazla kalori aldığınızda meydana gelir. Ancak kilo almanıza neden olan yaşam tarzı alışkanlıkları her zaman açık değildir.

Kilo vermek için sebep ne olursa olsun, daha az kalori almak ve harcamayı artırma yoluyla daha fazla enerji yakmak şarttır.

Öncelikle vücudumuzu bir havuz gibi düşünelim. Ancak büyüyüp küçülen bir havuz ve muslukları da çoğalıp azalan bir havuz.

Havuzu dolduran musluklar; ağız yoluyla aldığımız katı ve sıvı gıdaları temsil eder. Bu musluktan katı ve sıvı gıdalar olarak bir çok besin alırız. Hastalık veya bazı özel durumlarda damardan da vücuda besin verilebilir ki, bunları da kaçak musluklar temsil eder.

Havuzu boşaltan musluklar ise dışkı, idrar, ter ve nefes gibi boşalma mekanizmalarımızı, öncelikle atım yollarımı temsil eder.

Temel olarak gıdalarımız katı veya sıvı ayırmaksızın Karbonhidratlar (şekerler), yağlar ve proteinler olarak üç ana guruba ayrılır. Karbonhidrat ve yağ grupları vücudun enerji ihtiyacı olan şekeri karşılamak için kullanılır, ancak fazlası depolanır. Bu depolama glikojen adı verilen bir özel şeker depolaması dışında vücudun belli bölgelerinde veya genelinde yağ depoları olarak olur. İşte bu birikme vücudun ihtiyacının fazlası olanıdır.

Peki; bu ihtiyaç fazlası neden depolanır? Çünkü vücudun normal boşaltım organlarından bu fazla enerji atılamamaktadır.

Peki; ihtiyaç nedir, nasıl belirlenir, herkesin ihtiyacı aynı mıdır? Hayır elbette, herkesin ihtiyacı aynı olmadığı gibi bir kişinin de tüm hayatı boyunca sabit ihtiyacı yoktur. Vücudumuzu ne kadar yoğun kullanıyor, ne kadar zorluyor veya vücut metabolizmamız ne kadar fazla enerji istiyor ise ihtiyaç buna göre belirlenir. Bu ihtiyacı yönetmek biyolojik olarak çok elimizde değildir. Ancak ihtiyacı azaltan veya artıran davranışları seçmek elimizdedir.